Nu startar den nationella utmaningen Cykelvänligast, som vill bidra till att fler arbetsplatser ska kunna göra det enklare för sina anställda att ta cykeln till jobbet.

Drygt hälften av göteborgarna kan cykla till arbetet på mindre än 30 minuter. För att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att resan fungerar från dörr till dörr. Därför lanserar Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder tillsammans med totalt tre regioner och 32 kommuner, däribland Göteborgs Stad, den nationella plattformen Cykelvänligast.

– Efter att ha arbetat i flera år med cykelvänlig arbetsplats i Göteborg ser vi fram emot att tillsammans med flera andra kommuner och regioner bidra till att såväl stora som små arbetsplatser ska kunna göra det enklare för sina anställda att välja cykeln till jobbet, säger Sara Hellgren, projektledare för hållbart resande på trafikkontoret i Göteborgs Stad.

Den nationella plattformen kommer tillsammans med kommunerna att kunna erbjuda ett större nätverk med nya aktiviteter till de arbetsplatser som deltar.

– För oss är det en självklarhet att vara med i Cykelvänligast. Vi har många arbetsplatser i Göteborg som är engagerade i frågan och som jobbar aktivt med det här hela tiden. Kanske att vi till och med har Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats här, så det ska bli spännande att mäta oss mot arbetsplatser i resten av landet, säger Sara Hellgren.

 

Hur går det till?
Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på www.cykelvänligast.se och fyller i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är i dag. En arbetsplats kan få upp till fem stjärnor beroende på hur många kriterier som är uppfyllda. Ju fler stjärnor, desto mer cykelvänlig är arbetsplatsen. Sedan är det dags att börja plocka fler kriterier och bli cykelvänligare. Ett kriterium kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum.

 

Varför bli cykelvänlig arbetsplats?
Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stärkt konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Cykelvänligast erbjuder coachning, exponering, nätverk, inspirationsföreläsningar, tävlingar och utmaningar till alla arbetsplatser som deltar.

 

Vill du att din arbetsplats ska bli mer cykelvänlig?
Anmäl er på www.cykelvänligast.se. Där finns också mer information om hur man gör för att delta och vad som erbjuds. Deltagandet är kostnadsfritt. Du som anställd kan enkelt tipsa chefen om Cykelvänligast genom ett förifyllt formulär på hemsidan.

 

Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats:

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången
  • Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag

 

Ta del av fler tips på www.cykelvänligast.se

 

Om Cykelvänligast
Cykelvänligast är en plattform för stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt att välja cykeln. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med tre regioner och 32 kommuner i Sverige. Alla arbetsplatser i landet är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt.

Publicerad 13 maj 2022 (Uppdaterad 13 maj 2022)