Parkera dig själv i P-parken!

Små oaser i Göteborgs stad

Och hur skapar vi sådana platser? Varför inte ”låna” miljöer som är till för trafik och andra ändamål och göra om dem till mötesplatser för människor. Platser som är värda en omväg? En hög med grus förvandlas till en strand med hamnutsikt; en parkeringsplats görs om till en skön sittplats. Enkla, flexibla men effektfulla lösningar som kan dyka upp där man minst anar det, vi kallar det för ”Ta plats”.

"Göteborg ska vara en livlig, grön och trygg stad. För att nå det målet skapar vi platser där ett trevligt myller kan uppstå, små oaser värda att strosa till och där man kan sitta, vila och umgås."

Din plats i staden skapar mervärde i det offentliga rummet för boende, verksamma och besökare genom att nyttja de möjligheter till kreativitet och medskapande som uppstår i en stad i förändring. Tillfälliga mötesplatser och utsmyckning i det offentliga rummet blir ett innovativt grepp för att tala om den stadsutvecklingsprocess Göteborg genomgår och resan mot den nya staden.

Göteborg är fullt av spännande och fina platser som är lätta att missa. Om du inte går eller cyklar förstås, för det är i lägre fart som ögon och öron har chansen att upptäcka platserna som annars skulle gå dig förbi. Ta plats ger göteborgaren nya anledningar att promenera och cykla i sin stad.

I sommar kommer så småningom Ta plats finnas på minst femton platser spridda över staden. Du ser vilka platser som är aktuella på kartan och i listan här nedanför.

Vi hoppas att du får många tillfällen att hitta din plats staden!

Publicerad 15 maj 2018 (Uppdaterad 11 maj 2022)