Göteborgs stadslinbana

Det planeras för en stadslinbana i Göteborg – ett helt nytt sätt att ta sig över älven. Lagom till 400-årsjubileet 2021 skulle en linbana mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen kunna vara på plats. Blir linbanan verklighet kan du se fram emot en både snabb och smidig resa, det tar cirka 12 minuter att ta sig från Järntorget till Wielselgrensplatsen. Och det bästa av allt, du får njuta av en fantastisk utsikt över vår vackra stad.
Status: genomförandestudie pågår, upphandling förbereds. Beräknas klart: 2021.

Snabbt över älven i en växande stad

Söker du rapporter och utredningar?

I e-tjänsten Plan- och byggprojekt hittar du alla rapporter, studier, utredningar och andra formella handlingar från arbetet med Göteborgs stadslinbana.

E-tjänsten Plan- och byggprojekt
115

Linbanans bärstolpar blir mellan 50 och 115 meter höga. Som jämförelse är det höga huset Läppstiftet vid Lilla Bommen 85 meter högt.

1933

Linbana är den första riktiga nyheten i svensk kollektivtrafik på drygt 80 år. Senaste jämförbara nyhet var tunnelbanan i Stockholm som invigdes 1933.

2000

2 000 personer kan förflyttas med linbanan per timma och riktning – det är ungefär lika många som en hel spårvagnslinje förflyttar från den ena ändan till den andra.

Kan man ta med barnvagn eller cykel?

Frågor och svar

Jubileumssatsningar

Här listar vi några av alla de jubileumssatsningar som bidrar till att utveckla Göteborg. Alla jubileumssatsningar hittar du på www.goteborg2021.com/jubileumssatsningar.

Tre år kvar tills Göteborg firar 400 år

”Vi vill skapa något som har bestående värden för staden. Tillsammans arbetar vi för att göra Göteborg till en hållbar och öppen stad.”

Therese Brusberg, projektchef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

Göteborg 400 år

Vad tycker du om den här webbplatsen?

Hjälp att att göra den här webbplatsen ännu bättre. Svara på vår mini-undersökning med endast en (1) fråga. Det tar mindre än en minut. Tack för dina synpunkter!

Svara på frågan
Uppdaterad 11 april 2018