Göteborgs stadslinbana

Det planeras för en stadslinbana i Göteborg – ett helt nytt sätt att ta sig över älven och vidare på Hisingen. Blir linbanan verklighet kan du se fram emot en både snabb och smidig resa, det kommer att ta cirka 12 minuter att ta sig från Järntorget till Wieselgrensplatsen. Och det bästa av allt, du får njuta av en fantastisk utsikt över vår vackra stad.
Status: Det pågår ett arbete med en fördjupad genomförandestudie som beräknas vara klar under senare delen av 2019.

Snabbt över älven i en växande stad

115

Linbanans bärstolpar blir mellan 50 och 115 meter höga. Som jämförelse är det höga huset Läppstiftet vid Lilla Bommen 85 meter högt.

1933

Linbana är den första riktiga nyheten i svensk kollektivtrafik på drygt 80 år. Senaste jämförbara nyhet var tunnelbanan i Stockholm som invigdes 1933.

2000

2 000 personer kan förflyttas med linbanan per timma och riktning – det är ungefär lika många som en hel spårvagnslinje förflyttar från den ena ändan till den andra.

Hållbart resande och transporter

Göteborgs Stad har som mål att kraftigt öka det hållbara resandet i Göteborg, minska miljöpåverkan från transportsektorn och långsiktigt förbättra framkomligheten i staden. Därtill ska stadsmiljöerna ska göras mer tillgängliga och attraktiva.

Hållbart resande och transporter
Lånecyklar och elbussarna på linje 55 är viktiga steg mot en mer hållbar stad.
Lånecyklar och elbussarna på linje 55 är viktiga steg mot en mer hållbar stad.

Tillsammans gör vi Göteborg ännu bättre

”Många av önskemålen inför Göteborg 400-årsjubileum handlar om att komma nära vattnet, att mötas, öka förståelsen mellan varandra och att minska klyftor.”

Therese Brusberg, projektchef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.

Intervju med 400-årsjubileets projektchef

Kan man ta med barnvagn eller cykel?

Frågor och svar

Jubileumssatsningar

Här listar vi några av alla de jubileumssatsningar som bidrar till att utveckla Göteborg. Alla jubileumssatsningar hittar du på www.goteborg2021.com/jubileumssatsningar.

Uppdaterad 12 september 2019