Utelekrummet Näsan i blöt öppnar i juni

Från juni är alla välkomna att leka med vatten i lekrummet ”Näsan i blöt”, i Jubileumsparken – en av stadstriennalens huvudscener. Vad händer när regnet faller ner från skyn och träffar hårda, mjuka, gröna, blå eller grå ytor i staden? Hur rinner vattnet? Och vart tar det vägen?

En av triennalens huvudscener utvecklas just nu i Jubileumsparken, Frihamnen. Under Göteborgs Stadstriennal, 2018, testade 200 förskolebarn att lägga näsan i blöt och experimentera med vattenlek. Tillsammans med Recetas Urbanas, ett spansk arkitekturkollektiv, utvecklas nästa steg av Jubileumsparken. Ett väderskydd i form av ett lekrum som fylls med vatten och pedagogik. Byggnationen sker tillsammans med allmänheten. Ambitionen med projektet är att gemensamt skapa ett lek- och lustfullt pedagogiskt rum och skapa bättre förståelse för vad som händer när regn faller ner från skyn och träffar hårda, mjuka, gröna, blå eller grå ytor i staden.

Förutom vattenverktyg att leka loss med går det också att klättra, springa och vila sig under tak om energin tillfälligt skulle ta slut. Ibland finns där vattenexperter på plats som berättar mer om hur vatten rinner på asfalt, gräs och grus och ibland testar någon om vatten kan rinna uppåt.

Även Pop-up bygglek, en ambulerande bygglekverksamhet, kommer vara på plats och prova att bygga vattenvägar, gräva kanaler och undersöka hur tåliga regnkläder egentligen är. ”Näsan i blöt” är öppen när som helst men kommer att vara extra rolig när det regnar. Så på med stövlar, undersök regnet, hoppa i pölar och lägg näsan i blöt!

Publicerad 7 maj 2019 (Uppdaterad 13 maj 2019)