Ta del av stadstriennalens mellanakt 17–22 september

Den 17–22 september genomförs stadstriennalens mellanakt 2019. På fyra platser i staden – "Näsan i blöt" i Jubileumsparken, Hammarkullens station, Älvrummet samt Röhsska museet, kan du ta del av aktuella diskussioner och händelser. I programmet ingår workshops, föreläsningar, DJ-sessions och samtal.

PROGRAM 17–22 SEPTEMBER

Hammarkullen 17–18 september kl 20.30–21.30

Se dig själv på husfasaderna i Hammarkullen!

Den 17–18 september kommer fasaderna i Hammarkullen fungera som filmduk för ON/OFF:s kopf-kinomaskin. Kopf-kino är en mobil liveprojektor som visar vad den ser live,  som en kamera och projektor samtidigt. På de omgivande husfasaderna kan man sedan se det som utspelar sig i området, tio gånger uppförstorat. Nyfikna förbipasserande och folk som vistas i området ges möjlighet att spontant interagera och bli skådespelare för en dag.

Sam Carvalho och Nick Green från ON/OFF flyttar runt Kopf-kinon i Hammarkullen den 17–18 september, från klockan 20.30 till 21.30. Häng med oss om du vill vara en del av upplevelsen och se dig själv på husfasaderna i närområdet. Vi börjar klockan 20.30 vid Hammarkullens Station.

Älvrummet 18 september kl 18.00–19.00

Jubileumsparken –  en allmötesplats 

Hur skapas viljan att bygga staden tillsammans? Kan vi genom att öppna upp planeringens processer och vindlande vägar göra plats för fler att utveckla våra gemensamma rum? Kom till Älvrummet den 18 september och lyssna till berättelsen om hur Jubileumsparken stegvis vuxit fram. Mellan planeringen och genomförandet av ett område som Frihamnen så finns en tidslucka. Under denna tid ska platsen studeras, undersökas och förhandlas. Det är ett arbete som ofta sker i rum där allmänhet inte deltar eller som kan vara svårtillgängliga för den som inte kan planeringens koder och språk.

I arbetet med Jubileumsparken har Göteborgs Stad aktivt arbetat med tidsluckan 2014–2021 för att studera, utveckla och etablera parken genom att testa olika program och funktioner. Tidigt i Frihamnens utveckling har det byggts, tänkts och planerats i en öppen process. Syftet är att skapa en plattform i staden som både är fysisk och relationell. Vi möts i det vi utvecklar. Frihamnsområdet växer på så vis fram kring Jubileumsparken och de människor som engagerar sig i området.
 
I maj i år gav kommunfullmäktige klartecken för att fortsätta arbetet med Jubileumsparken fram till 2023. I planerna ingår parkytor, ett större saltvattensbad och att den populära bastun görs permanent Jubileumsparken och dess process har vunnit flertalet priser och uppmärksammas både nationellt och internationellt. Vad är det som gör att en ”skrotnissepark” berör och skapar en vilja att bygga staden tillsammans? Får verkligen alla vara med? Och vad blir det när det blir permanent?
Välkomna till Älvrummet den 18 september kl 18.00–19.00. Lyssna till Amelie Sandow, park- och naturförvaltningen, Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling AB och Kristoffer Nilsson, stadsbyggnadskontoret, när de berättar om parkens stegvisa utveckling.

Röhsska museet 19 september kl 16.00–20.00

Vi presenterar en helkväll med film, musik och föreläsning. Doc Lounge bjuder på ett filmprogram med tema ”stad och människor”, DJ E1000 spelar skivor och Fran Edgerley, från konst- och designkollektivet Assemble, ger en föreläsning om sina alternativa idéer om vad arkitektur och stadsutvecklingspraktik kan vara.

Kvällen modereras av moderatorn Katarina Rundgren, Testbed studio. Auditoriets dörrar öppnas klockan 16.00 och filmer som kommer att visas är bland annat Ecos, Operation Jane Walk, Väggen och All inclusive. Arrangemanget på Röhsska museet genomförs inom ramen för Mötesplats Röhsska i samarbete med SAVG, Sveriges Arkitekter Västra Götaland.

Kl 16.00 Auditoriets dörrar öppnas – DJ E1000 

Kl 16.30 Kortfilmsprogram kurerat av Doc Lounge
Doc Lounge presenterar ett kortfilmsprogram kopplat till Göteborg, stadsutveckling och hur stadens rum används.
I tio år har Doc Lounge samlat göteborgarna kring premiärer och förhandsvisningar av de allra senaste dokumentärfilmerna från hela världen. Besökarna ska få en upplevelse som engagerar och stannar kvar i minnet.

Filmer som visas:

Ecos
Regi: Andres Arochi
Den ikoniska mexikanska arkitekten Luis Barragans Casa Estudio - ett ikoniskt modernistiskt hus i Mexico City - står värd för en kroppslig performance som vrider och rör sig genom den geometriska byggnadens färgglada utrymmen och rum.

Operation Jane Walk
Regi: Leonard Müllner, Robin Klengel
Följ med på en guidad stadsvandring genom arkitekturen till ett online-shooter game. I Operation Jane Walk leder våra urbana flanörer oss som fredliga turister genom spelet Tom Clancy’s: The Divisions dystopiska Manhattan och diskuterar allt från historisk arkitektur till speldesignens inflytande på den urbana miljön.

Väggen
Regi: Astrid Askberger
”Vi visste att de byggde något på parkeringen utanför. Vi hade känt hur de pålade och sett hur dörrkarmen och trapphuset spruckit.” I en rappt klippt kortfilm berättar Astrid Askberger historien om hur det är att få en ny vägg tio meter från sitt fönster.

All Inclusive
Regi: Corina Schwingruber Ilic
På ett kryssningsfartyg där varje detalj är designad för att inte lämna någon önskan ouppfylld, möter vi ett mikrosamhälle där vår tids poler möts: pengar och fattigdom, massa och ensamhet, kultur och kommers.

Kl 18.00 ON/OFF
Under 2019 arbetar Samuel Dias Carvalho, från arkitekturkollektivet Onoff, för Göteborgs Stadstriennal på Stadsbyggnadskontoret. Hör mer om erfarenheterna från Samuels tid i Göteborg. Kollektivet har bland annat utvecklat kopf-kino, ett slags liveprojiceringsmaskin, som aktiverats i Hammarkullen.

Kl 18.30 Föreläsning med Assemble
Hör det brittiska arkitektur- och konstkollektivet Assemble från England berätta om sina alternativa idéer om vad arkitektur och stadsutvecklingspraktik kan vara. I deras arbete, som de bland annat fått Turnerpriset för 2015, fokuserar de på ett demokratiskt och gemensamt görande i alla skalor, både i att skapa objekt och i att få saker att hända. 

Arrangemanget på Röhsska museet genomförs inom ramen för Mötesplats Röhsska.

Tid: kl 16.00-20.00
Lokal: Auditoriet.

Entré: Entréavgift till museet (dagsbiljett eller årskort). Fri entré upp till 25 år. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller. 

”Näsan i blöt”, Jubileumsparken 18–22 september

Benchmarking – byggworkshop
Under våren 2019 har det spanska arkitektkollektivet Recetas Urbanas tillsammans med cirka 100 personer byggt ”Näsan i blöt” – ett kombinerat uteklassrum och vattenlekplats – i Jubileumsparken. Målet har varit att tillsammans skapa ett lek- och lustfullt pedagogiskt rum som kan ge förståelse för vad som händer när regn faller och träffar hårda, mjuka, gröna, blå eller grå ytor i staden. Förutom vattenverktyg att leka med går det också att klättra, springa och vila sig under tak om energin tillfälligt skulle ta slut.
I september kommer Recetas Urbanas tillbaka för att gemensamt med allmänheten utveckla platsen vidare genom att bygga bänkar kring uteklassrummet. Genom workshopen undersöks vad sittplatser har för betydelse för platsen och precis som förra gången sker byggnationen tillsammans med allmänheten. Vill du vara med och bygga? Anmäl dig här: Anmälan  Inga förkunskaper behövs! Du som är under 15 år behöver ha med dig en vuxen, är du är mellan 15 och 18 år måste du ha ett intyg från förälder eller vårdnadshavare. 

Datum: 18–22 september
Tid: kl 9.00–17.00  (Lunch 12–13.30. Ta med matlåda om du stannar hela dagen.)
Plats: ”Näsan i blöt”, vid Allmänna badet i Jubileumsparken

 

 

 

 

 

Uteklassrummet ”Näsan i blöt” i Jubileumsparken.

Benchmarking – byggworkshop vid ”Näsan i blöt”, Jubileumsparken 18–22 september.

Kopf-kino är en mobil liveprojektor som visar vad den ser live, som en kamera och projektor samtidigt

Se dig själv på husfasaderna i Hammarkullen 17–18 september.

Badet i Jubileumsparken.

Jubileumsparken – en allmötesplats, föredrag i Älvrummet 18 september.

Program på Röhsska museet 19 september.

Publicerad 18 augusti 2019 (Uppdaterad 13 september 2019)