En grön och nära storstad för alla

Göteborg står inför sitt största utvecklingssprång i modern historia. Stan ska växa med nära en tredjedel till 2035. Vi ska göra plats för 150 000 nya göteborgare och bygga 80 000 nya bostäder och lika många arbetsplatser. Här kan du följa Göteborgs resa mot framtiden.

Höghus i Gårda ger staden en ny skyline

Gårda är en lite avskuren stadsdel som innehåller såväl bostäder och kontor som gammal bebyggelse. Nu är det dags att titta på Gårdas utveckling. I Norra Gårda, i kvarteren vid Ullevigatan och Venusgatan, planeras för höghus som kan börja byggas redan under 2018.

Läs mer

Här växer Göteborg på höjden och bredden

Göteborgs första skyskrapor ritar om stadens silhuett och på Lindholmen växer en livligare stadsdel fram. Här kommer företag och utbildning dela på utrymmet tillsammans med bostäder, kultur och restauranger.

Läs mer

Mohammed Rshdan visar handledaren Albin Svahn, exploateringsingenjör på fastighetskontoret hur vattentornet i Lunden med omgivning kan ge plats åt nya bostäder.

Flydde kriget – nu skapar han bostäder i vattentornet

För tre år sedan jobbade Mohammed Rshdan, 33, med att planera för nya bankkontor i Syrien. Men sedan kom kriget med flygbomber och gatustrider nära hans hem. Nu har han uppdraget att skapa bostäder i Lundens gamla vattentorn.

Läs mer

Mot en grön och nära storstad

I snart 400 år har Göteborg haft ansiktet vänt utåt – mot havet och världen. Stadens historia är unik och den präglar oss fortfarande. Mångfalden hos göteborgarna är idag större än någonsin. Den formar vår unika stadssjäl samtidigt som det är en utmaning att ta till vara denna rikedom.

Just nu står Göteborg inför sitt största utvecklingssprång i modern historia. Stan ska växa med nära en tredjedel de närmaste 20 åren. Vi ska göra plats för 150 000 nya göteborgare och bygga 80 000 nya bostäder och arbetsplatser. 2035 ska Göteborg stå starkt som en hållbar och nära storstad.

Film: upplev hur Göteborg såg ut på 1600-talet

Stig in i tidsmaskinen och flytta dig tillbaka till Göteborgs unga år. Nu finns succéfilmen från Stadsmuseets utställning ”Göteborgs födelse” tillgänglig för alla. Filmen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Se filmen och läs mer
2680

bostäder färdigställdes under 2016.

1621

Göteborgs Stad grundades år 1621. Var länge rikets tredje stad, men med sjöfarten utanför Östersjöområdet växte staden fort under 1700-talet.

1miljon

invånare bor i Storgöteborg. Cirka 550 000 av dessa invånare bor i tätorten Göteborg.

Askimsbadet är grönaste och skönaste platsen i juni

Visste du att Sveriges längsta badpir finns i Göteborg? Närmare bestämt på Askimsbadet. Den 259 meter långa badpiren är en perfekt plats både att bada från och sola på.

Läs mer

Så kan Göteborg bli en stad för alla

I en mer jämlik stad mår alla bättre. Men vad är ett jämlikt samhälle? Och hur bygger man ett sådant? Stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer ger svar.

Läs intervjun

Här blir det lätt att gå och cykla

Många platser i staden anpassas för att det ska vara enkelt och tryggt att gå och cykla. Här är tre stadsutvecklingsprojekt där bilen kommer i andra hand.

Visionsbild av Stadsbana.

Snabbare kollektivtrafik ska minska bilberoendet

När Göteborgsområdet nu växer till en miljonstad måste kollektivtrafiken bli både snabbare och bättre.  Två viktiga förslag är en spårvägsring runt innerstaden inklusive Norra älvstranden och en yttre ring för expressbussar längs de stora trafiklederna.

Mer om framtidens kollektivtrafik

Senaste nytt från Vårt Göteborg

Vårt Göteborg är Göteborg Stads egna nyhetskanaler på webben och som magasin. I Vårt Göteborg kan du läsa om hur det är att leva, bo, besöka och arbeta i Göteborg. Länken leder till de senaste nyheterna om stadsutveckling-

Vårt Göteborg

”När blir promenadstråken längs älven verklighet?”

Vad händer kring Centralenområdet och hur kommer trafiken där se ut i framtiden? Läs hela chetten med trafikdirektör Stefan Eglinger, Simon Wallqvist, projektledare för Centralenområdet, Karin Holmström, Göteborgs Stads projektchef för Västlänken, och trafikplanerare Johanna Rödström.

Läs hela chatten

Mer grönska runt badet i Jubileumsparken

Den 6 maj öppnar badet i Jubileumparken i Frihamnen för säsongen. Och lagom till öppningen gör vi Jubileumsparken lite grönare, dels genom att testa växter som kan passa i den framtida parken, dels genom att anlägga en tillfällig blomsteräng.

Läs mer

Hur ser Göteborg ut om 20 år?

”Mycket kommer att ha skett i centrala stan, på och omkring älvstränderna, vilket gör förändringarna väldigt synliga och påtagliga för göteborgarna. Karlastaden med sin spektakulära skyskrapa på Lindholmen är bara ett exempel”

Björn Siesjö, stadsarkitekt, berättar om hur han tror att Göteborg kommer att se ut om 20 år.

Läs intervjun

Så kan Frihamnen bli socialt blandad

Den nya stadsdelen som planeras i Frihamnen ska enligt de politiska målen vara till för alla, oavsett plånbok och bakgrund. Här kan du läsa mer om tankarna kring detta.

Läs mer om Frihamnen