Nyvunnen frihet med eget boende

– Nu kan jag göra som jag vill, säger Anton Söderqvist och lägger ena foten på soffbordet. Glädjen i den nyvunna friheten går inte att ta miste på när vi hälsar på hos några unga Centrumbor som alla nyligen flyttat hemifrån till ett boende med särskilt stöd.

Inne hos Anton Söderqvist står det snabbt klart vilket lag som gäller. Dörrmattan är grönsvart och i hörnfönstret står en stor grönsvart klapphand som gör segertecknet.

– Jag gillar Gais, Gais och Frölunda, bekräftar han.

Anton är mitt uppe i källsortering när vi knackar på. Majsburken på ett ställe och plastfolien på ett annat. Det blir ofta mer vardagsgöra när man lämnar föräldrarna bakom sig, men för Anton väger det lätt jämfört med den nyvunna friheten och det egna ansvaret. Att kunna slå sig ner i den blå schäslongen, lägga upp ena foten och luta sig tillbaka. Det är frihet.

Hemlängtan?

– Nej! blir det korta svaret.

Här finns det han behöver. En dator att följa fotboll och hockey på, spel att njuta fritiden med och så aktiviteter för att få lite fart och hjälpen från personalen när den behövs.

Här finns det han behöver. En dator att följa fotboll och hockey på, spel att njuta fritiden med och så aktiviteter för att få lite fart och hjälpen från personalen när den behövs.

Alla kommuner i Sverige är enligt lag skyldiga att planera för och erbjuda medborgare som har ett beslut om bostad med särskild service enligt Lagen om särskild stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS  ett boende. Tillgodoses inte behovet kan staden beläggas med vite.

I Göteborg finns det idag omkring 1450 lägenheter för personer med behov av särskilt stöd. Hälften av lägenheterna är gruppboenden och den andra halvan är servicebostäder. Under perioden 2018–2021 är det föreslaget att 180 gruppbostads-lägenheter och 120 servicelägenheter ska byggas. Antalet lägenheter som byggs är anpassat efter det behov som finns i staden.

En glad Anton står i sitt ljusa kök och källsorterar sina sopor

Anton källsorterar i sitt kök.

Malin Samuelsson, som bor en våning ner, använder friheten till att skaffa sig mer ansvar. Hemma tvättade hon aldrig själv. Nu kör hon både maskin och tumlare på egen hand. Hemma fick pappa tjata upp henne om morgnarna berättar hon. Nu gör hon det själv. Och uppskattar det.

– Jag gillar att kunna ta det lugnt på morgonen. Utan att någon ber mig skynda, säger hon och ler brett.

Hon går upp, fixar frukost, klär på sig, borstar tänderna och kammar håret på egen hand, innan hon sätter sig i taxin till jobbet. Därifrån slår hon en signal till personalen för att de ska veta att hon har kommit iväg. Att själv få styra tv:n är en bonus.

– Det var bra att flytta hemifrån, säger Malin.

Hon sitter i en turkos soffa som hon valt själv. Den ser retro ut men är helt ny. Det är en favoritplats. En grå-vit pläd hänger över ryggstödet.

– Vet du vad jag kan göra med den här? säger hon och sträcker sig efter paddan på bordet.

Hon börjar mixtra och vi följer hennes fingrar tills vi upptäcker att allt händer på den stora skärmen bakom oss, där hon fått upp ett favoritklipp från Youtube. En i personalen berättar att han efter inspiration från Malin har skaffat en egen likadan till sina föräldrar. Att se till att hänga med i den tekniska utvecklingen är viktigt här. För de unga och för personalen.

Malin sitter leende i sin blåa soffa i retrostil och är så nöjd över det egena boendet

Malin stortrivs och den blå soffan är en favoritplats.

Husen, där lägenheterna vi besöker ligger, är alldeles nybyggda. De ligger högt och utsikten från Pontus Nordborgs balkong är vid.

– Solen går upp där, säger han och pekar ut över hustaken, snett bakom huset. Och så går den ner där, över Coophuset.

De mörkblå kuddarna ligger snyggt i den ljusgrå soffan och sängen i sovrummet är bäddad.

– Jag borde ha städat golvet också, säger han och lutar sig mot diskbänken.

Precis som de andra flyttade han in i september förra året och precis som de andra njuter han av självständigheten och gemenskapen som boendestödet ger. Gymnastik varje måndag och tacokväll på fredagarna är bara några exempel.

Precis som de andra flyttade han in i september förra året och precis som de andra njuter han av självständigheten och gemenskapen som boendestödet ger.

För Pontus har mobilen blivit ett bra sätt att hålla lagom distans utan att tappa kontakten. Han berättar att han använder Facetime med sin mamma och sen visar han en finurlig app där man kan skicka meddelanden i form av inspelade ljudklipp. De kan höras och besvaras i realtid, men också lyssnas av i efterhand, och flera gånger om det skulle behövas. Appen gör att personalen kan vara närvarande utan att det behöver knackas på dörren hela tiden eller ringas i telefoner. Pontus gillar den:

– Jag brukar alltid höra av mig innan jag lägger mig. ”Ha en trevlig kväll på kontoret!”, säger jag till dem.

Text: Hanna Björnheden
Bild: Lo Birgersson

Pontus tittar nöjt på sin fina ljusa lägenhet och njuter av sin självständighet

Pontus njuter av att få vara självständig.

FAKTA: Bostad med särskild service

För vuxna personer med omfattande funktionsnedsättningar finns insatsen Bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad. Det kan vara en gruppbostad eller en servicebostad. I båda fallen är bostaden ett privat hem. Stödet hyresgästen får är individuellt anpassat och det kan handla om sånt som att:

  • Skapa struktur och trygghet i tillvaron
  • Kommunicera och hålla sociala kontakter
  • Äta, dricka och förflytta sig
  • Sköta hemmet, tillreda mat, göra ärenden och inköp

På senare år har Centrum arbetat för att möta nya behov särskilt bland yngre hyresgäster. Verksamheten, som startade den 15 augusti, har nischat sig på välfärdsteknik och friskvård för att möta den nya generationens behov.

Nya bostäder

Göteborg står inför sitt största utvecklingssprång i modern historia. Stan ska växa med nära en tredjedel till 2035. Vi ska göra plats för 150 000 nya göteborgare och bygga 80 000 nya bostäder och arbetsplatser.