Delsjöområdet – grönaste och skönaste platsen i oktober

Delsjöområdet i östra Göteborg är ett stort och uppskattat naturområde med en varierande och fascinerande natur. Bergs- och hällmarker (urberg) blandas med myrar, löv- och barrskog. Områdets variation ger stora möjligheter till att upptäcka kulturhistoriskt intressanta platser, att vandra på små skogsstigar, fiska i sjöarna, rida eller bada. I Delsjöområdet hittar du även den populära motionscentralen Skatås.

Naturskönt område med tusenårig historia

Naturen och sjöarna

I den västra delen av Delsjöområdet finns lundar med ädla lövträd som ek och bok, här finns också Naturspoten Lövsus, en av stadens sex naturspots utmärkta för att presentera Göteborgs varierade natur.

De östra delarna av området har en kargare natur med hällmarker och barrskogsklädda berg. Här finns också myrmarker och en och annan bäck. För 1000 år sedan bestod troligtvis Delsjöområdet av stora ekskogar med vackra, grova träd. Ekarna försvann tyvärr under 1600- och 1700-talet då det behövdes byggmaterial för den nya staden Göteborg.

I Delsjöområdet ligger även flera sjöar och tjärn som till exempel Stora- och Lilla Delsjön, Härlanda tjärn och Västra Långvattnet. Härlanda tjärn, Stora Delsjön och Västra Långvattnet är kommunala badplatser.

Du får fiska i de flesta av sjöarna i Delsjöområdet men du måste ha gult fiskekort. Vill du paddla kanot eller kajak finns det uthyrning vid Stora Delsjön på helgerna fram till den 15 oktober.

Friluftsliv

I Delsjöområdet finns flera vandringsleder och motionsslingor, en del har elbelysning. Runt om i Delsjöområdet finns rastplatser och grillplatser där du kan äta din matsäck. För den som vill stanna längre finns vindskydd och raststugor då det inte är tillåtet att tälta i området.

I området finns även möjlighet att spela frisbeegolf, beachvolley och fotboll.

I Delsjöområdet finns flera vandringsleder och motionsslingor, en del med elbelysning. Runt om i Delsjöområdet finns rastplatser och grillplatser där du kan äta din matsäck.

Skatås motionscentrum ligger i området och är en modern träningsanläggning med gym, aktivitetshall, massage, sjukgymnastik, omklädningsrum med bastu och avkylningsbassänger och servering.

Du får cykla på gång- och cykelvägarna och på den markerade mountainbikebanan.

Göteborgs Fältrittklubb har ridhus i Delsjöområdet, som är Göteborgs ridvägstätaste område.

Sevärdheter

Kallebäcks källa, också kallad Gustafs källa, ligger i områdets sydvästra del och är sedan urminnes tider känd för gott vatten och bra vattenflöde. Framför källbyggnaden hittar man Gustav III:s monument. Från källan drogs den första vattenledningen till Göteborg. Senare har vattnet till staden hämtats direkt från Delsjöarna, som fortfarande är reservvattentäkt för Göteborg.

Inte långt från Kallebäcks källa ligger Kung Rings grav. Graven är en hällkista från yngre stenåldern och enligt sägnen ska en kung ha blivit begravd här. I samma område finns även en kolerakyrkogård från år 1866.

Kallebäcks källa, också kallad Gustafs källa, är sedan urminnes tider känd för gott vatten och bra vattenflöde.

Hitta till Delsjöområdet

  • Delsjöområdet ligger öster om centrala Göteborg, cirka 2 kilometer från Götaplatsen.
  • Närmaste hållplats för spårvagn: Bögatan
  • Närmaste hållplats för buss: Studiegången, Stabbetorget, Trätorget, Spåntorget (Härlanda tjärn), Kallebäck (Gustafs källa), Skårplatsen.
  • P-plats finns bland annat vid Skatås motionscentral, Delsjöbadet eller Delsjökärr.

Reseplaneraren

Information om Flexlinjen

Hitta parkering

Grön och skön plats – en del av Göteborg 400 år

År 2021 fyller Göteborg 400 år. Det firar vi genom att tillsammans göra vår stad till en ännu bättre plats. Hela vägen fram till jubileumsåret. Och långt därefter. I år sätter vi extra fokus på Göteborgs gröna och sköna platser, nya som gamla. Varje månad kan du läsa om en sådan plats i Göteborg som är värd att besöka just nu.

Göteborg 400 år

Fler gröna och sköna platser

I år sätter vi extra fokus på Göteborgs gröna och sköna platser, nya som gamla. Varje månad kan du läsa om en sådan plats i Göteborg som är värd att besöka just nu.

Appen visar vägen till lekplatsen

Det ska vara enkelt att leka i Göteborg. I appen Lekplatsen hittar du 180 lekplatser via karta och du kan även söka utifrån lekredskap. Hitta dina favoritlekplatser och gör en upptäcksfärd till andra sidan stan!

www.lekplatsappen.se