Närodlare i Frihamnen skördar framgångar

William och Jonas har funnit sin plats på jorden. På en före detta bussparkering får de asfalten att blomma, och erbjuder grönsaker både till Göteborgs lyxrestauranger och till vanligt folk. Deras mission är att sprida affärsmässig stadsodling både i Göteborg och till övriga Sveriges städer.

För den som stiger av bussen vid Frihamnsporten är det en lite märklig syn som möter: en asfaltsöken på 700 kvadratmeter, där en liten del bryts av med pallkragar med prunkande växtlighet.

Stadsodlarna William Bailey och Jonas Lindh visar runt.

– I våras drev vi upp 100 tomatplantor var i våra lägenheter. Nu är de här och färdiga att skörda, säger Jonas Lindh och pekar på en av plantorna med dignande röda klasar. Den här sorten sägs kunna ge 5 kilo på en planta. Men kan vi få 2 kilo per planta är det bra.

Vi går vidare bland planteringarna och stannar till vid en låda med rädisor som inte skördats utan istället har de fått långa stänglar med fröbaljor.

Målet är att skapa arbetstillfällen och bidra till en grön, ekologisk och nära storstad.

– De kallas även råttsvansar. Vi sålde dem som tilltugg till gin-o-tonic-baren på Way Out West. Det var ett mäck att skörda alla fröbaljor, så vi fick kalla in vänner och bekanta. Men vi fick 800 kronor kilot för baljorna, berättar William Bailey

Stadsbruk Göteborg är ett projekt för att skapa kommersiella odlingar i staden på ett nytt sätt. Göteborgarna ska erbjudas en möjlig odlingskarriär från odlingslådan till större arealer. Trädgårdsmästare, kolonister och balkongodlare ska kunna testa att skala upp för att odla kommersiellt eller kollektivt tillsammans med andra i Göteborg. Målet är att skapa arbetstillfällen och bidra till en grön, ekologisk och nära storstad.

Stadsbruk Göteborg föddes ur Vinnovaprojektet Stadsbruk som har målet att skapa ett nationellt nätverk och hitta modeller för kommersiell odling i och omkring städer.

Vi slår vi oss ner i lä vid containers som tjänar som kontor, redskapsbod och personalrum. Intill står företagets transportfordon, en elcykel med en rejäl amerikansk cykelkärra.

– Vårt kapital är vår egen arbetstid. Och vi klarar av att betala hyran både här och hemma, säger William Bailey.

Han och Jonas Lindh är övertygade om att de som stadsodlare funnit ett oslagbart framgångsrecept. Nu gäller det bara att utveckla det vidare och sprida det likt frön för vinden. Men de bådas företagsfilosofi bryter mot vad som är brukligt: det finns inga planer på att expandera och skaffa större odlingar. Istället vill man pröva nya metoder utveckla effektiviteten. Det kan exempelvis handla om att alltid ha en plan B, om en grönsak inte blir såld. Går det inte sälja koriandern så kommer det snart en dekorativ och god blomma, och därefter ger växten frö.

– Vi är mera effektiva än en storbonde i Bergslagen, säger William Bailey stolt.

Allt startade 2015 då Jonas fick förfrågan om att starta odling på den ödsliga Masthuggskajen. Han tog kontakt med William som då höll till på Tredje Långgatan och odlade på ett av hustaken. De båda 32-åringarna fann varann direkt. Deras visioner att driva professionell odling i centrala stan visade sig matcha perfekt.

– Vi ringde upp ett antal restauranger i stan och frågade om de var intresserade av närodlade och ekologiska örter och grönsaker, och det var samtliga. Ett exempel är en restaurang som ville att vi skulle odla zucchiniblommor. Nu får de det ifrån oss istället för att de som tidigare importerade blommorna från Italien, säger Jonas Lindh.

Allt som odlas ska vara ätbart, det ska växa fort och gärna ge riklig skörd. Inga genvägar. Allt ska vara ekologiskt och hålla hög kvalité.

De båda kompanjonerna har några käpphästar: Allt som odlas ska vara ätbart, det ska växa fort och gärna ge riklig skörd. Inga genvägar. Allt ska vara ekologiskt och hålla hög kvalité. Och kanske kan stadsodlingen inspirera i den pågående utvecklingen av Frihamnen.

– Just här är det tänkt att bli en Jubileumspark. Tänk om det kunde bli en interaktiv park där folk exempelvis kan ägna sig åt att självplocka sin mat, och kanske äta den. Ett alternativ till parker där man får nöja sig med att sitta på en bänk, säger Jonas Lindh drömmande.

Plötsligt far båda upp från stolarna. En restaurang på Avenyn har ringt på eftermiddagen. Det har utlovats sallad på menyn och ett större sällskap ska dinera. Med raska hugg med skarpa knivar är salladen snart bärgad.

William Bailey äntrar elcykeln och ger sig iväg mot city med två proppfulla plastkassar på styret.

Text: Nils Svensson
Foto: Lo Birgersson

Projekt med hållbarhet i fokus

Stan ska växa med nära en tredjedel till 2035. En sådan utveckling kräver att vi tänker hållbart. För vi vill bygga en stad som vi kan lämna över till våra barn med stolthet.