Odling nära hemmet skapar smakrika mötesplatser

För några år sedan fanns här en övergiven fotbollsplan med fallfärdiga målställningar. Nu är det ett grönt skafferi för de boende i höghusen intill. Men framförallt är det en social samlingsplats med plats för alla generationer. Den stadsnära odlingen i Högsbo är en av många runt om i Göteborg.

I familjen Klaséns odlingslott vid Skäpplandagatan i Högsbo frodas rabarber, dill, jordgubbar, smultron, ringblommor och en stor buske med björnbär.

– Jag har en egen hemsnickrad teori när det gäller björnbär. Ju taggigare buske, desto sötare bär, säger hobbyodlaren Henning Klasén lite underfundigt.

Grenarna på familjens björnbärsbuske saknar helt taggar.

Henning Klasén berättar att deras tanke den här säsongen var att satsa på kryddväxter men det blev inte så. Istället har Joanna, som har de lite grönare fingrarna, försökt planera och plantera så att grönskan blev estetiskt tilltalande.

”Vi gör detta mest för samvaron och för barnen. Det känns fint om de kan dra upp en morot själva, skölja den under kranen alldeles intill och sedan äta upp den.”

– Ärligt talat har vi inte lagt så mycket krut på odlandet. Vi gör detta mest för samvaron och för barnen. Det känns fint om de kan dra upp en morot själva, skölja den under kranen alldeles intill och sedan äta upp den, säger Joanna Klasén.

Och sexåriga Sally och lillebror Henry, 3,5 år, tycks trivas alldeles utmärkt bland krattor, pallkragar och nyskördade godsaker.

Något att samlas kring

Som nyinflyttade hyresgäster i ett av höghusen intill fick Henning och Joanna Klasén vara med från starten.

– Det var det flera boende i området som tyckte att man borde skapa odlingslotter på den ödsliga och oanvända fotbollsplanen här intill, minns Joanna Klasén.

Därmed var bollen i rullning. Engagemanget handlade om att skapa något som alla kunde samlas kring. I samma veva var Göteborgs fastighetskontor på väg att dra igång Stadsnära odling, ett projekt för att skapa odlingsmöjligheter i stadens bostadsområden.

– Fastighetskontoret har i uppdrag att stödja initiativ från odlingsintresserade grupper som vill starta och genomföra odlingsprojekt i Göteborg. Det är en del i ett långsiktigt arbete att skapa en grönare och mer hållbar storstad, säger Sofia Höwing, kommunikationschef på fastighetskontoret.

Drygt 20 föreningar har genom satsningen startats runt om i Göteborg. Föreningar som vill starta ett odlingsprojekt kan söka ett bidrag på maximalt 25 000 kronor. Bidraget ska stimulera och vara en delfinansiering av ett gemensamt projekt som handlar om odling.

En oas i bostadsområdet

– Från början var jag nog inte så intresserad för detta med att odla. Men det var ju kul att göra något gemensamt och lära känna grannarna, säger Henning Klasén.

I föreningen finns det ett 30-tal odlare. De förfogar över odlingslotter som vardera är 20 kvadratmeter stora. Vissa delar på lotterna. Det brukar finnas 5-6 personer i kön till odlingslotterna.

Hon beskriver hur ödslig platsen var innan odlingen kom till stånd, men att det nu ofta är gott om folk som antingen jobbar eller bara kommer en stund för att umgås. Borta vid redskapsskjulet finns stolar och bord och det brukar soliga dagar vara ett populärt tillhåll för de lite äldre i bostadsområdet.

”Det är en härlig kontrast till mitt stillasittande jobb att efter arbetsdagen få komma hit. Bli lite skitig, få lite träningsvärk och känna sig fysiskt trött.”

– Det är roligt att lära känna människor i olika åldrar. Odlingarna ha blivit en oas som jag tror har en bra påverkan på bostadsområdet, säger Henning Klasén och har ytterligare ett argument för odlandet:

www.stadsnaraodling.se

Nya bostäder med naturen runt knuten

Göteborgs Stad ska sträva efter för att förbli och utvecklas till en stad med stora gröna kvaliteter, ur både ett socialt och ekologiskt perspektiv, samtidigt som vi bygger staden tätare.