Parkvärdarna i Frihamnen skapar en mötesplats för alla

Att utveckla en stad är inte bara att bygga hus och gator. Att skapa mötesplatser och utrymme för alla göteborgare är en minst lika viktig del i stadsutvecklingen. I Jubileumsparken på Frihamnen är arbetet med att skapa en plats för alla redan igång och i täten finns 33 engagerade ungdomar.

Solen skiner och vinden viner. Tre små jollar guppar fram på vågorna inuti den gamla hamnbassängen vid Frihamnspiren. I båtarna sitter barn och ungdomar i olika åldrar, för de allra flesta är det första gången de är i en segelbåt. På bryggan står David Muweke och Edvin Meijer och håller i tampar och ordning.

Edvin och David är två av sammanlagt 33 parkvärdar i Jubileumsparken i Frihamnen. Tillsammans med sina kollegor jobbar de för att göra parken till en inkluderande, rolig och händelserik plats.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Det känns bra att kunna ge alla ungdomar möjligheten att lära sig att segla. Det lockar kanske mest folk från Långedrag annars, men här har vi barn och ungdomar från hela staden som kommer och prövar på, säger Edvin Meijer, 19 år från Johanneberg.

Det känns bra att kunna ge alla ungdomar möjligheten att lära sig att segla. Barn och ungdomar från hela staden kommer och prövar på.

Erik Ljungberg och Merna Oraham testar på att segla. Flytvästarna är på och följebåten är alldeles bredvid.

De 33 ungdomarna är anställda av Passalen, en ideell förening som arbetar för att skapa en tillgänglig fritid för alla ungdomar. Det betyder att det inte får finnas några hinder för att kunna vistas på platsen, till exempel trösklar eller andra fysiska barriärer. Föreningen arbetar, genom ett idéburet offentligt partnerskap, på uppdrag av kommunala bolaget Älvstranden Utveckling och driver processen att öppna en mötesplats för många på en ännu inte bebyggd plats i staden. De 33 parkvärdarna är rekryterade normkritiskt.

– Det handlar om att vi rekryterar ungdomarna från hela staden. Vissa av ungdomarna har funktionsvariationer, andra har kanske inte det bästa CV:et sedan innan. För många av våra parkvärdar är det både ett jobb och en utbildning. Något att ta med sig i framtiden. Att få med sig kunskap och erfarenhet, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare på Passalen och fortsätter:

För många av våra parkvärdar är det både ett jobb och en utbildning. Något att ta med sig i framtiden. Att få med sig kunskap och erfarenhet.

– Med seglingen är det till exempel så att inte alla parkvärdarna kan segla från början, men vi utbildar dem och ger dem chansen att lära sig. Det gör så att vi inte får en allt för homogen grupp.

Ungdomarna driver gemensamt hela parken och de aktiviteter som finns där inne. Arbetet handlar om att skapa en tillgänglig och trygg mötesplats för så många göteborgare som möjligt.

– Det är första året jag jobbar som parkvärd. Det är kul att träffa så många olika människor från hela staden. Det kommer också en hel del turister hit. Jag har träffat engelsmän och amerikaner, säger David Muweke, 24 år från Högsbo.

Det är badtemperatur på vattnen i poolen hela sommaren. ”Vill man att det är lugnt när man kommer hit ska man komma på slutet av dagen”, säger Ghazal Zekavat.

Inne på badet är det fullt arbete. Massa saker måste fixas innan det öppnar och dagens första besökare kommer för att doppa sig. Fem stycken parkvärdar städar poolområdet och ser till att allting är det som det ska innan portarna slås upp.

– Det är många som kommer hit, det varierar lite beroende på vädret såklart. Det kan komma allt mellan 100–600 personer på en dag, säger Ghazal Zekavat, 24 år från Partille.

Nytt för i år i parken är ett projekt som heter ”parkvärdar producerar”. Parkvärdarna har gått en utbildning där de har tagit fram förslag på evenemang och aktiviteter som arrangeras under sommaren.

Det är viktigt att skapa ett ökat engagemang bland unga, det är kul att känna att man kan påverka och förändra en stadsdel.

– Olika grupper har kommit på olika idéer efter intresse. Poolparty, träningsgrupp, loppis och basketplan är några av förslagen som vi har skapat, säger Therese Nestor, 25 år från Linnéstaden.

– Det är viktigt att skapa ett ökat engagemang bland unga, det är kul att känna att man kan påverka och förändra en stadsdel, säger Felix Adolfsson, 23 år från Lundby.

När badet öppnar är det flera besökare som nyfiket kommer ner för att känna på badtemperaturen (22,5 grader). Borta vid segelbåtarna är det fortsatt full aktivitet med hissade segel och spända flytvästar. Ännu en dag fylld med aktiviteter stundar i Jubileumsparken.

– Det är mitt första år som parkvärd, det är mycket roligare än vad jag hade kunnat tänka mig, säger Ghazal Zekavat.

Text: Karl Jansson
Bild: Jonas Tobin

Jubileumsparken

Det gäller att hålla rent och snyggt kring badet och utsikten är en av de bättre Göteborgs-vyerna man kan tänka sig.

Projekt nära vattnet

Göteborgs historiska koppling till vattnet har försvagats och behöver återskapas. Det gör vi genom att utveckla sjöfarten i samspel med staden, skapa fler mötesplatser vid vattnet med ett nät av små gröna platser, badaktiviteter och kajstråk.