Ursäkta stranden – vi bygger om

Hur kan man göra om en tråkig byggarbetsplats till en attraktiv mötesplats? Det är en fråga som Göteborg stad arbetar med under utbyggnaden av flera stadsdelar. Ett sätt kan vara att anlägga en härlig sandstrand – mitt i centrala Göteborg.

Parasoll, solstolar och sand mellan tårna. Om man lägger sig ner och blundar skulle en kunna tro att man befann sig någon stans långt bort. Men så är inte fallet. Vi befinner oss på Skeppsbron och Playa Stenpiren – alldeles bredvid det nybyggda resecentrumet. Stranden är en del av ett projekt som heter Platsskapande åtgärder.

– Det handlar om använda de tråkiga rummen som blir till under nybyggnationen och skapa mötesplatser för göteborgarna, säger Samaneh Lomander, planeringsledare på trafikkontoret och fortsätter:

– Vi ville se hur vi kunde göra Stenpiren till en mer attraktiv plats under tiden som det byggs om runt omkring. Ett önskemål från allmänheten har varit att man ska kunna komma närmare vattnet, då kändes en strand som en bra idé.

Det handlar om använda de tråkiga rummen som blir till under nybyggnationen och skapa mötesplatser för göteborgarna.

Platsskapande åtgärder är ett samarbetsprojekt mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadkontoret och trafikkontoret. Varje projekt som skapas existerar under ett år med möjlighet till förlängning om det finns behov. Playa Stenpiren fanns också under förra sommaren men i år har den blivit större.

– Vi fick väldigt bra respons förra året. Människor la ut bilder på sociala medier när de satt på stranden och åt lunch eller solade. Vi kände att vi ville köra ett år till.

Även under årets sommar har Playa Stenpiren blivit en populär oas för många göteborgare.

– Det är en oas i staden. Jag går gärna ner hit en liten stund på lunchen, säger Erica Olausson, 45 år från Torslanda.

Erica Olausson jobbar alldeles intill stranden och brukar passa på att ta några minuters soltid under lunchen.

Med vattnet på ena sidan och en byggarbetsplats på den andra är Playa Stenpiren ett rum som bryter av i stadsbilden. Här kan man koppla av och sola en stund i väntan på nästa båt, buss eller spårvagn.

För David Johnsson, 22 år från Slättadam är det första gången som han besöker stranden och han är positiv.

– Det är en väldigt rolig idé. Det känns som en sandstrand vid medelhavet. Man tänker inte att det ska passa in i Göteborg – men det gör det.

Trots att stranden har fått ett positivt bemötande från allmänheten kommer den inte att bli någon permanent lösning.

– När byggandet är klart runt omkring kommer stranden att ha spelat ut sin roll, säger Samaneh Lomander.

”Det känns som en sandstrand vid medelhavet. Man tänker inte att det ska passa in i Göteborg – men det gör det.”

Redan nu finns det andra projekt runt om i staden där man försöker skapa nya rum i stadsmiljön. Ett exempel är så kallade p-parker – parkeringsplatser som är omgjorda till miniatyrparker.

– Vi har p-parker på Teatergatan, Östra Hamngatan och Södra Larmgatan. I framtiden kommer vi att skapa många mer tillfälliga mötesplatser i takt med att fler rum skapas där det finns behov av att göra det trevligt, säger Samaneh Lomander.

Text: Karl Jansson
Bild: Jonas Tobin

David Johnsson har aldrig varit på Playa Stenpiren. Han besökte stranden under tiden som han väntade på att åka vidare.

Nya bostäder

Göteborg står inför sitt största utvecklingssprång i modern historia. Stan ska växa med nära en tredjedel till 2035. Vi ska göra plats för 150 000 nya göteborgare och bygga 80 000 nya bostäder och arbetsplatser.