Opaltorget

Opaltorget will be a lively, safe and accessible area with frequent bus connections to the city, the sea and green areas. Plans include a new city square, 1,050 new homes, new shops, a city district office, two new pre-schools, a healthcare centre, a new Opal church and a new park.

Vad händer just nu?

Byggandet av det nya Opaltorget och 500 av bostäderna är i full gång. Just nu fortsätter arbetet med byggandet av ett tillfälligt torg som ska ersätta det nuvarande torget från och med 1 april så att förberedelserna för det nya torget kan börja. 2023 beräknas allt vara färdigbyggt.

Nya Opaltorget – en mötesplats för alla

Kastanjeallén avstängd

Bygget av ett tillfälligt torg i parken norr om vårdcentralen medför att en del av Kastanjeallén stängts av. Gående hänvisas till gångvägen längs Grevegårdsvägen 100-194. Allén öppnas i samband med öppning av det tillfälliga torget i mars/april.

Det kan bli bullrigt

Arbetet med att bygga det nya torget tar rejäl fart under våren 2017. Det betyder ökat buller. Byggarbetet kommer framför allt att ske dagtid 07.00–16.00. Vi gör vad vi kan för att allt ska gå så smidigt som möjligt och hoppas på er förståelse.

Christina Carlsson, Opaltorget Förvaltning AB

”Tillfälligt torg ger service till Tynneredsborna”

6758

Så många besök hade öppna förskolan vid Opaltorget under 2016.

46%

46 % av de boende vid Opaltorget är födda i utlandet (2015).

6år

Det nya Opaltorget planeras vara klart om fyra år.

Opaltorget, som byggdes som en del av miljonprogrammet, har utsetts till Göteborgs fulaste torg men under de närmaste åren kommer området att genomgå en total förändring.

Från ful ankunge till vacker svan

Mikael Reidal, kommunikatör för trafikkontoret i Opaltorgets projektlokal.

Christian Schiötz, projektledare.

”Satsningen ska lyfta hela området”

Första spadtaget togs av Henrik Munck, Sanna och Therese från ungdomsfullmäktige, Anna Ericson och Ulf Kamne.

Första spadtag invigde byggstarten för nya Opaltorget

Efter en lång väntan har Opaltorget och området runtomkring fått sin efterlängtade byggstart med arbetet som ska förändra området till en plats för liv, rörelse och socialt umgänge. Den 5 april 2016 togs det symboliska första spadtaget för nya Opalområdet i Tynnered.  Ett 150-tal personer hade samlats.

Medverkande på första spadtaget var bland andra Ulf Kamne (MP) vice ordförande i kommunstyrelsen med ansvar för stadsutvecklingsfrågor, Henrik Munck (MP) ordförande i SDN Västra Göteborg, stadsdelsdirektören Maria Lejerstedt och Anna Ericson (MP) vice ordförande i fastighetsnämnden. Lokala hiphop-gruppen Bakom Skuggorna bjöd på underhållning och efteråt var det mingel på torget där man kunde ställa politikerna och projektledarna frågor och få svar om bland annat hur det nya Opaltorget kommer att se ut.

För stadsdelen Västra Göteborg är projektet en mycket positiv satsning för framtiden. Opaltorget ska bli ett tryggt och levande stadsdelstorg med många olika inslag. Samtidigt ska stadsdelen kompletteras med fler bostäder och utökad service. Målet är att skapa ett attraktivt och tryggt område med goda förbindelser till resten av Göteborg.

Fler områden som rustas upp

Fler projekt där det satsas på bostäder, mötesplatser, butiker och kultur.