Så tar du dig fram i byggtider

Det byggs runt om i Göteborg och det kommer att påverka trafiken och framkomligheten i många år framåt. Räkna med att det kommer att bli stökigt när staden gör sitt största utvecklingssprång i modern tid och 150 000 nya göteborgare ska få plats. Här är tips på hur du får rätt information och själv kan planera dina resor i kollektivtrafiken, på cykel, bakom ratten eller till fots.

Götatunneln enkelriktas, bygget av Hisingsbron och Västlänken tar mer plats. Under perioder sker en hel del spårarbeten och omläggningar i kollektivtrafiken. Kort och gott är det mycket som byggs och det kommer att påverka framkomligheten i Göteborg flera år framåt.

Vissa platser, vägar och spårvagnsspår stängs av helt under långa perioder medan andra läggs om tillfälligt.

”Räkna med att det kan ta längre tid att resa – framför allt inne i centrum – för att nå slutdestination”

– Det kommer att vara svårare att ta sig fram. Vägar som man brukar ta kanske inte är tillgängliga under vissa perioder. Räkna med att det kan ta längre tid att resa – framför allt inne i centrum – för att nå slutdestination, säger Johanna Rödström, samordnare för trafikplanering på trafikkontoret.

En webbplats för alla trafikanter

Göteborgs Stad, Trafikverket och Västtrafik står tillsammans bakom organisationen Trafik Göteborg som ska hjälpa alla trafikanter att planera sitt resande under byggtiden.

– Tanken är att www.trafikgoteborg.se ska vara den enda adress du behöver känna till för att hitta det du söker om trafikläget och hur du bäst tar dig fram i Göteborg. Det ska vara lika enkelt att hitta oavsett om du vill resa kollektivt, cykla, gå eller köra bil, säger Magnus Vennersten, kommunikationsansvarig på Trafik Göteborg.

Störningsinfo hela dygnet

Västtrafik har gjort flera satsningar – både virtuellt och ute i stadsmiljön. Bland annat har den populära appen Reseplaneraren uppdaterats och blivit ännu mer lättöverskådlig och användarvänlig.

– Samtidigt har vi startat en dygnet runt-öppen störningsinformation för att ge våra resenärer störningsinformation alla dygnets timmar, säger Västtrafiks projektledare Gustav Corin och fortsätter:

– Det är många saker som sker samtidigt runt om i Göteborg. Åkareplatsens nya resecentrum avlastar Nils Ericson-terminalen, vi sätter in en tillfällig och avgiftsbefriad färjelinje mellan Rosenlund och Lindholmen och vi har investerat i en ny busspool med extra bussar som snabbt ska kunna sättas in vid akuta störningar.

Några tips för effektivt resande är att åka kollektivt eller cykla så ofta som möjligt.

Åk kollektivt och cykla

Några tips för effektivt resande är att åka kollektivt eller cykla så ofta som möjligt. För de som ska köra bil från en del av staden till en annan lär det vara enklare att köra runt på lederna snarare än in i centrum.

– Förändringar i trafikläget kan ske väldigt snabbt. Det viktigaste är att hålla sig uppdaterad och ta del av den information som finns för att planera sin resa på bästa sätt, säger Johanna Rödström på trafikkontoret.

Text: Marcus Olsson
Illustration: Karin Freij

Publicerad 9 maj 2018 (Uppdaterad 25 juli 2018)