Kronprisen återinviger Vasabron den 10 augusti.

Kronprisen återinviger Vasabron den 10 augusti.

Vasabron

Sedan 1907 har Vasabron burit människor, spårvagnar och andra fordon över Vallgraven i Göteborg. Med tiden fick den sprickor och bron har nu ersatts med en ny och starkare konstruktion. Målet har varit att behålla och återskapa så mycket som möjligt av den vackra brons utseende. Vasabron är åter öppen för trafik och invigs under Gothenburg Culture Festival den 10 augusti 2019.
Status: Byggande pågår. Beräknas klart: Sommaren 2019.

Kronprinsen anlände med häst och vagn för att ombesörja invigningen av Vasabron, Göteborgs nygamla paradbro, den 10 augusti.

Invigningsfest den 10 augusti!

Första gången den vackra bron i jugendstil över Vallgraven i centrala Göteborg invigdes, 1907, var kronprins Gustaf inbjuden. Men till den väntande folkmassans stora förvåning rullade hans vagn över Vasabron utan att stanna. Till återinvigningen den 10 augusti kom prinsen tillbaka. Tack till alla er som var med och skrev om historien! Via länk nedan hittar du svaren på tipspromenaden.

Rätta svaren på tipspromenaden

 

Program

Vasabron över Vallgraven vid Grönsakstorget
Lördag 10 augusti klockan 12.00–13.00

Det är en underbar sensommardag i Göteborg år 1907. Vasabron ska invigas med pompa och ståt. Uppe på bron har folket samlats för att invänta Kronprins Gustaf som förväntas anlända med häst och vagn. I vimlet av uppspelta göteborgare och inresta syns cirkusartister, medlemmar ur noblessen och självaste Hovfotograf Aron Jonason har ställt upp sitt stativ och börjat fotografera det vackra folket.

12.00 Samling på Vasabron i väntan på Kronprins Gustafs ankomst. Det vackra folket möts av Hovfotograf Aron Jonason, även kallad göteborgsvitsens fader, Blomsterflickan Eliza Kronblad, Cirkusartister och uppklädda stadsbor. Wienerkapellet anländer. Alla förbereder på olika sätt för Kronprinsens ankomst denna sensommardag 1907.

12.05 Wienerkapellet, den senaste supergruppen från Wien anno 1907, spelar sköna, stämningsfulla melodier från sekelskiftet på den nya bron.

ca 12.15 Kronprinsen anlände med häst och vagn för att ombesörja invigningen av Vasabron, Göteborgs stolthet och paradbro.

ca 12.30 Tal av Herr Trafikdirektören Stefan Eglinger och Herr Ordförande i trafiknämnden Toni Orsulic.

12.40 1907 års rockstar kallad Sångfågeln Herr Mats Persson sjunger en hyllningssång. Invigningsbandet klipps av Kronprinsen och Herr Ordförande i trafiknämnden.

12.50 Wienerkapellet och kören sjunger och spelar tidsenliga pärlor från sekelskiftet.

13.00 Invigningen avslutas med folkets jubel när Kronprins Gustaf åker över bron med häst och vagn.

Alla inbjuds till Kunglig Poängpromenad i samband med invigningen. Ta gärna med picknick till den vackra Kungsparken. Hovnigning tillika hovbugning inför Hans Kungliga Höghet uppmanas. Notera att Hans Kungliga Höghet älskar blomster!

Välkommen önskar Göteborgs Stad och Veidekke i samarbete med Historieverket.

Medverkande

Karaktärer:
Kronprins Gustaf Fredrik Samuelsson
Hovfotograf Aron Johan Carlberg
Blomsterflickan Eliza Anette Sundqvist
Clownen Esmeralda  Betty Öst
Jonglören Douglas Magnusson
Folket/Polis/Militär Artilleriavdelningen:
Patrick Saar
Agneta Saar
Bengt Lundahl
Anita Lundahl
Bjarne Flyborg
Gro Olsen
Alf Ask
Ulla Lingander

Stråkkvartett:
Violin Max Wulfsson
Violin Thomas Lindström
Viola Jill Johansson
Cello Mats Lindberg

Solister:
Sopran Helené Johansson
Baryton Mats Persson

Kör:
Sopran Elisabeth Grimberg
Alt. Lena Andersson
Tenor  Bernt-Åke Frazze Fransson
Bas Thomas Lindström

Koncept: Isabel Lagos & Anette Sundqvist

Kronprinsen återinviger Vasabron!

Kronprinsen återinviger Vasabron!

Vasabron byggdes 1906-1907 i samband med Vasastadens tillkomst och befolkningsökningen kring förra sekelskiftet.

Historien om invigningen 1907

Den vackra paradbron i jugendstil byggdes 1906–1907. Det berättas att till invigningen så arbetades det under natten till invigningsdagen febrilt för att bron skulle hinna bli färdig. Och på morgonen var byggnadsställningarna nedmonterade och allt verkligen klart.

Ett stort antal göteborgare hade samlats för att uppleva den kungliga glansen, men de blev nog relativt besvikna. Kronprinsen var sen till sin andra invigning den dagen – av högskolan uppe i Vasaparken, idag Göteborgs universitet – så han åkte över Vasabron utan att stanna.

Kronprinsen var sen till sin andra invigning den dagen – av högskolan uppe i Vasaparken – så han åkte över Vasabron utan att stanna.

Göteborgskännaren Bengt A Öhnander beskriver händelsen i sin bok om Göteborgs kanaler och broar ”När det hästdragna ekipaget med kronprinsen och landshövding Gustaf Lagerbring rullade över bron stannade det aldrig! Till allas förvåning fortsatte det utan några invigningsceremonier.”

 När det nu är dags för återinvigning bjuder Göteborgs Stad och Veidekke i samarbete med Historieverket in alla nyfikna göteborgare och andra till en historisk upplevelse för hela familjen. Kom och ta del av bit Göteborgshistoria!

Vill du läsa mer om projektet?

Mer om restaureringen av Vasabron och alla formella handlingar finns i Göteborgs Stads e-tjänst Plan- och byggprojekt.

Vasabron i e-tjänsten Plan- och byggprojekt

Vasabron före renoveringen.

Vasabron efter renoveringen.

Uppdaterad 8 augusti 2019